8 consells per viatjar a l’estranger sense ensurts en la factura del mòbil

Juliol 2015 – La Comissió dels Mercats i les Comunicacions (CNMC) ha editat una guia per evitar ensurts en la factura del mòbil quan viatgem a l’estranger i aconseguir que el roaming no ens jugui una mala passada. La guia “8 consells per viatjar a l’estranger sense ensurts en la factura del mòbil” dóna instruccions per aconseguir tornar de les vacances o de un viatge de negocis sense témer pel que haurem de pagar de factura mòbil.

Aquest any, els preus regulats per la Comissió Europea per les tarifes de roaming no baixaran, malgrat que al 2017 és probable que s’arribi a un acord per evitar aquest sobre cost que ara ens porta tants maldecaps. Des de l’any 2009, a principis de juliol, la Comissió Europea rebaixava el preus per utilitzar el mòbil fora del nostra país però dins de l’UE. Aquest any els preus seran els mateixos que l’any anterior: 19 cèntims minut per fer una trucada, 5 cèntims el minut per trucades entrants, 6 cèntims per SMS i 20 cèntims per cada mega de dades.

Per saber controlar les nostres despeses de mòbil a la UE, 8 consells que tot seguit resumint:

  1. ON S’APLIQUEN AQUESTES TARIFES?: Hem de tenir sempre present que aquestes tarifes de roaming europeu només serveixen als països de l’Unió Europea. A la resta de països del món, cada operador arriba a acords amb els operadors de cada país perquè puguem utilitzar el mòbil allà, i negocien els preus lliurement. Així que la recomanació si viatgem fora de la Unió Europea és consultar els preus per al país de destí amb el nostre operador.
  2. TARIFES ALTERNATIVES: A més de les tarifes regulades en roaming, molts operadors ofereixen tarifes planes per l’estranger, normalment per una quota diària. Abans de contractar, s’ha de fer el càlcul del que sortirà més econòmic, perquè en moltes ocasions les tarifes regulades poden ser més econòmiques que els plans especials que ofereixen els operadors. Si no hi ha cap tarifa contractada, l’aplicable és l’establerta a nivell europeu, per tant, cal controlar la tarifa que s’aplica.
  3. EL CONSUM DE DADES, SOTA CONTROL: Els preus més cars en roaming són els de les dades. Existeix un límit de despesa per a internet en roaming fixat en 50 euros sense IVA, tot i que l’usuari pot triar un altre límit més car. Quan s’assoleix el 80% del límit, l’operador ha d’enviar un avís al seu client, i en aquest moment l’usuari pot trucar al seu operador per ampliar aquest límit. També és interessant saber si el mòbil té l’opció de desactivar el consum de dades quan esteu a l’estranger.
  4. APPS EN SEGON PLA: És molt important saber que algunes apps consumeixen dades malgrat no les estiguem utilitzant. Existeixen apps com Onavo o 3G Watchdog que permeten controlar quines apps estan consumint megas.
  5. NOMÉS WiFi: Si és molt important i necessari utilitzar internet al vostre mòbil a l’estranger, la millor recomanació és utilitar una xarxa WiFi, però heu d’estar alerta sobre els riscos d’utilitzar una xarxa WiFi que no sigui segura.
  6. MISSATGERIA INSTANTÀNIA PER TRUCAR: Si heu accedit a una xarxa WiFi segura, el millor per estalviar diners és utilitzar aplicacions com Whatsapp o Skype per trucar o comunicar-vos amb contactes que també tinguin aquestes aplicacions instal·lades.
  7. SIM DUAL: Per viatgers freqüents, els mòbils MultiSIM o Dual SIM permeten tenir dues targetes SIM alhora al mateix mòbil, així és possible tenir un mòbil amb número nacional i també del país estranger al que viatgis.
  8. SIM LOCAL: En el cas de disposar d’un mòbil lliure, es pot fer una SIM del país de destí. Normalment tenen un saldo de precarregat. Però com hem comentat anteriorment, abans haurem de fer un estudi de les tarifes aplicables en les trucades que preveiem fer.

Podeu consultar aquesta guia al blog de la CNMC …i bon viatge sense ensurts!

Consells abans de connectar-se a una xarxa WiFi.
Consells abans de connectar-se a una xarxa WiFi.