2014, any clau. Com afecta la Reforma Fiscal a la venda de pisos?

Octubre 2014 – Últimament, amb la l’aprovació del projecte de Llei de Reforma Fiscal que el govern ha presentat pel proper 2015, hem sentit diverses vegades que és millor vendre abans que acabi l’any 2014, per qüestions merament tributàries.

Però no és una qüestió tan senzilla. Els experts indiquen quins punts s’han de tenir en compte per fer els propis càlculs, i que són: tant l’any en que es va comprar l’immoble, com què és farà amb els diners que s’obtinguin amb aquesta venda. És a dir, que si el que es ven és la vivenda habitual per comprar-ne una altra, més nova, més gran, etc…no han de preocupar les “penalitzacions” tributàries, això si, sempre que es compri la nova vivenda en el termini màxim de 2 anys.

Els que si han d’estudiar molt bé l’operació són aquells que volen vendre una segona residència o altres pisos que tenen en propietat. En aquests casos, el projecte de Llei de Reforma Fiscal s’haurà d’estudiar pormenoritzadament.

S’ha de mirar cas per cas i valorar els tipus impositius. Destaca a la nova reforma fiscal que s’eliminen els coeficients monetaris, que permetien actualitzar a l’alça els preus d’adquisició.

En resum, és millor vendre durant aquest 2014 aquelles vivendes adquirides abans de 1994 (per a poder gaudir d’una exenció acumulada de l’11,11% anual). Pot arribar a ser positiu pel venedor, fins i tot, negociar una rebaixa del preu de la vivenda per poder tancar l’operació abans de 2014.

I això afectarà als preus? Si finalment entra en vigor aquesta legislació fiscal, és possible que si, perquè els propietaris de vivendes comprades abans del 1994, si no venen aviat, podrien perdre alguns beneficis fiscals. L’horitzó de preus dependrà dels últims moviments legislatius.

Tot i així, els propietaris que hagin comprat vivendes a partir de 2005-2006 i les vulguin vendre a partir d’aquest moment, el 2015 no serà un any negatiu per realitzar la venda, potser millor que fer-ho ara, doncs tributaran menys per la reducció dels tipus impositius. Per tant, hem de tenir molt clar quin és el tipus de venda que volem realitzar i assessorar-nos amb experts. Molta gent s’està veient abocada a vendre en condicions molt desfavorables per desconeixement i falta d’informació.

Si vostè té una vivenda que vol vendre o vol canviar de pis, a Garrotxa Activa ens comprometem a estudiar el seu cas particular i aconsellar-li quin és el millor moment i la millor opció per la venda i la compra futura, si és el cas. Li resoldrem tots els dubtes valorant tots els aspectes de la seva situació.

Cal estudiar bé cada cas per saber quin és el millor moment per vendre un pis.
Cal estudiar bé cada cas per saber quin és el millor moment per vendre un pis.