Novetats fiscals de l’any 2023

Gener 2023 – Aquest any 2023 ha començat amb les següents novetats en quant a tipus impositiu d’IVA, en concret:

Es rebaixa del 10% al 4% el tipus impositiu dels tampons, compreses i protectors íntims, productes de primera necessitat inherents a la condició femenina, així com els preservatius i altres anticonceptius no medicinals.

Es redueix del 10% al 5% l’IVA de les pastes alimentàries i els olis, inclòs el d’oliva.

Es rebaixa del 4% al 0% el tipus impositiu dels aliments frescos i de primera necessitat. Això afectarà els següents productes:

  • El pa comú, així com la massa de pa comú congelada i el pa comú congelat destinats exclusivament a l’elaboració del pa comú.
  • Les farines
  • Les llets produïdes per qualsevol espècie animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en
  • Els formatges.
  • Els ous.
  • Les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, els tubercles i els cereals, que tinguin la condició de productes naturals d’acord amb el Codi Alimentari i les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

Aquestes rebaixes tributàries del 4% al 0% i del 10% al 5% romandran en vigor fins al 30 de juny del 2023 o fins que la taxa interanual de la inflació subjacent baixi del 5,5%.

Tipus reduït per a mascaretes i vacunes

Els recursos per a la prevenció i el diagnòstic de la COVID-19 també continuaran amb una tributació excepcional mentre es mantinguin les polítiques de protecció de la població i lluita contra el virus. Un dels articles clau per a ells són les màscares quirúrgiques, les entregues, importacions i adquisicions de les quals seguiran gravades al 4% d’IVA, tal com passa des del 2020, durant el primer semestre del 2023.